התחבר | משתמש חדש | אורח/ת | מעקב הזמנות | יצירת קשר
לוגו דני ספרים
שירות ומכירות
02-6248293 
(0)
משלוח חינם בקנייה מעל 199 
באתר זה ניתנת לעיתים הנחות על המחיר הקטלוגי. הנחות אלו אינן מבצע. מבצעים מתקיימים מעת לעת לתקופה מוגבלת, כמפורסם באתר ובהתאם לתקנון.
  • עבר מתעתע - מאיר חטינה, ישראל גרשוני

עבר מתעתע - מאיר חטינה, ישראל גרשוני

מק"ט מוצר: 058500015635

אסופת המאמרים אשר לפניכם בוחנת את הדיאלוג המתמיד בין העבר להווה, וביניהם לעתיד; היא בוחנת את היחסים בין זיכרון היסטורי לתהליכי כינונה של זהות מודרנית, אינדיבידואלית, אך בעיקר קיבוצית. מיתוסים וסמלים של העבר, המייצגים ניצחונות ותהילה או תבוסות ויגון, הם מפתח מרכזי בפענוח שאיפות ויעדים של תנועות ומדינות בהווה. באמצעות פרשנות מחודשת ופרקטיקות של הנצחה הם משמשים מכשיר לפעולה פוליטית ולגיוס שכבות רחבות בחברה על מנת לשנות את סביבתן בשם אידיאלים דתיים או לאומיים-חילוניים. מאמרי הספר, פרי עטם של חוקרות וחוקרים בולטים בלימודי האסלאם והמזרח התיכון, ובכלל זה איראן וישראל, מנתחים היבטים שונים של הנכחת העבר בהוויה המודרנית, הערבית-מוסלמית והיהודית-ישראלית. הדיון האינטגרטיבי בשתי התרבויות הללו חושף הרבה מהמשותף ביניהן, ובכך מאפשר לקורא הישראלי להכיר טוב יותר את מחוזות הזיכרון של עמיתו השכן, הערבי-מוסלמי, שנתפס לרוב כאחר, יריב ומאיים.

אסופת מאמרים זו היא בבחינת ביטוי מהימן למפעלו המחקרי רחב היריעה של פרופסור עמנואל סיון, איש האוניברסיטה העברית ומחשובי המלומדים בדורנו העוסקים בתרבות הערבית והמוסלמית. מחקריו פורצי הדרך ביחס לצלבנות ולקולוניאליזם מודרני, פונדמנטליזם אסלאמי בהקשר השוואתי, זיכרון והנצחה לאומיים, כל אלה הפכו לנכסי צאן ברזל בשיח המחקרי בעולם ובארץ. הם הציבו אמות מידה לכתיבה מקורית, מעמיקה ומלוטשת, אשר גם עושה שימוש מושכל ומפרה בכלים של מדעי החברה והתרבות. סיון, מעבר להיותו איש מחקר מעמיק, ידוע גם כמורה בעל שיעור קומה שהעמיד דורות רבים של תלמידים שפיתחו את מורשתו וסללו לה נתיבים חדשים. כמה מהם מיוצגים בספר זה. הישגיו המרשימים של סיון בתחומי מחקר מגוונים ראויים היו מזמן לציון של הוקרה ושל הכרת תודה; ספר זה הוא אות צנוע לפועלו העשיר מזה עשרות שנים.

העורכים: מאיר חטינה הוא פרופסור בחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריו מתמקדים במחשבה ערבית מודרנית ובתנועות אסלאמיות.

ישראל גרשוני הוא פרופסור אמריטוס בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. מחקריו מתמקדים בהיסטוריה אינטלקטואלית ובתנועות לאומיות במזרח התיכון.

מחבר/ת מאיר חטינה, ישראל גרשוני
מק"ט מוצר 058500015635
שם יצרן רסלינג
זמן אספקה 4-8 ימי עסקים

אולי יעניין אותך גם

  • רציונליות בטכנולוגיה

    הדיון בפילוסופיה של הטכנולוגיה החל באמצע המאה ה-20 בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית המואצת במלחמות העולם. כיום, השפעתה של הטכנולוגיה ניכרת בכל המישורים, ותקציביה גדולים לאין ערוך מתקציבי המדע. יתרה מזאת, כיום חלק ניכר מהמדע הוא מדע יישומי הנגזר מהדרישות הטכנולוגיות, והסדר שלפיו הטכנולוגיה נגזרת מהמדע הוחלף בסדר שלפיו המדע נדחף על ידי הטכנולוגיה. התפתחות הטכנולוגיה הגיעה לנקודה שבה מחד גיסא יעילותה לרווחת האדם והחברה הולכת וגדלה, ומאידך גיסא הסכנות העולות ממנה לאנושות הולכות ומתרבות. במצב עניינים זה ישנה חשיבות רבה לשאלת הרציונליות בתהליך ההתפתחות הטכנולוגית על מאפייניה הייחודיים.

    המדע מיוחס לתיאוריה ונתפס כרציונלי, ואילו הטכנולוגיה נמצאת ברקע, והדיון הפילוסופי בה מצומצם מאוד. תהליך ההתפתחות המדעית מתקיים לרוב במרחב חד-ממדי-פיזיקלי שבו נבחנות תיאוריות אל מול העולם בתצפיות וניסויים. מנגד, תהליך ההתפתחות הטכנולוגית מתקיים במרחב רב-ממדי שבו הגורם האנושי לוקח חלק מרכזי; הטכנולוגיה תלויה בחברה – בצרכים, בסביבה, בתרבות, בפוליטיקה, במרחב שבו היא מפותחת ובאלה המשתמשים בה, אבל אין שום גורם בדומה לקהילה המדעית המבקר את התהליך, זולת צרכניה.

    חוסר הדיון ברציונליות של תהליך התפתחות הטכנולוגית עלול לגרום לנזקים בכל פירמה טכנולוגית-עסקית, בתחומים דיסציפלינריים שלמים, ובחברה בכלל. למשל, תחום המעבדים הדיגיטליים העולמי התמכר מראשית דרכו לחוק מור אשר לפיו התקיימה ההערכה שמידי כ-18 חודשים יוכפלו מהירות המעבדים ונפח הזיכרונות הדיגיטליים. אולם הטכנולוגיה הגיעה לנקודת קצה ואי אפשר להמשיך בתהליך הזה עוד זמן רב. נשאלת השאלה: כיצד קרה שחברות הענק בתחום, כגון INTEL, IBM, AMD, לא ניסו לערער על האסטרטגיה הזאת? העולם עומד כיום בפני בעיה בתחום המחשוב – ייתכן שהפתרון יהיה מחשוב קוונטי, אבל לכך נצטרך להמתין עוד זמן רב.

    המחיר שלנו: 75