מעמדה של הדת במדינה תופס מקום מרכזי בשיח הציבורי והפוליטי, בארץ ובעולם. ייחודו של ספר זה בתפיסה השיטתית והמקיפה שלו באשר למקום הדת בישראל. מצד אחד, הספר דוחה את ההנחה הרווחת שלפיה הליברליזם מחייב את הפרדת הדת והמדינה. מצד אחר, הספר מציע פרשנות מצמצמת להגנות המיוחדות המוענקות לדתיים, המעוגנות בזכות לחופש דת ובחשיבות ההגנה על רגשות דתיים.
נושאים מעוררי מחלוקת ורגישים כגון גיוס בחורי ישיבות, מימון ממשלתי לחינוך הדתי ונישואים וגירושים ברבנות נדונים בספר במבט מפוכח, משפטי ופילוסופי, המספק כלים לחשיבה צלולה ולדיון פורה. יהיו עמדותיהם של הקוראים בסוגיה זו מגובשות ככל שיהיו, הספר מספק להם הזדמנות מצוינת לבחון אותן מחדש.
'ספר חשוב זה דן באופן מעמיק וחדשני באחד הנושאים המורכבים ומעוררי המחלוקת בחשיבה העיונית, כמו גם בחיים הציבוריים – מערכת היחסים בין דת ומדינה. הספר עוסק בשאלות היסוד שהנושא מעורר, ותובע מכל אחד ואחת מאתנו לבחון את עמדותיו בתחום "ללא הנחות". הוא משכיל להציג את הפן האוניברסלי של הבעיות בתחום, לצד היבטיהן הייחודיים בהקשר הישראלי. הוא מרים תרומה ייחודית לספרות האקדמית, אך לא פחות מכך לדיון הציבורי והמשפטי.'
פרופ' דפנה ברק-ארז