בשדה הקרב, בבית, ברחוב, בעבודה, על שפת-הים או במהלך טיול, כל אחד עלול למצוא עצמו נדרש להגיש עזרה ראשונה – לבן משפחה, לחבר, לשכן או לעובר אורח אלמוני. הדקות הראשונות לאחר פציעה או התקף פתאומי של מחלה עלולות להיות גורליות. כל עיכוב במתן העזרה, ולו גם עקב זמן הפינוי או ההמתנה לצוות הרפואי, עלול לעלות לנפגע בחייו. עזרה שתינתן לנפגע מאוחר יותר עלולה כבר לא להועיל, גם אם תוגש על-ידי מיטב הרופאים, בבית-החולים החדיש ביותר.
למי מיועד הספר? ספר זה מיועד לשמש כספר הלימוד המרכזי להכשרת חובשים ומגישי עזרה ראשונה ברמות שונות, במערך הרפואה של צה"ל, בהג"א ובמגן-דוד-אדום. גם אחיות בבתי-חולים, במרפאות ובבתי-ספר, וכן סטודנטים לרפואה עשויים להפיק ממנו תועלת.
האם גם אדם ללא רקע קודם בנושא יכול ללמוד מהספר? הספר נכתב כך שהקורא אינו זקוק לשום ידע קודם בנושא הרפואה או בנושא מבנה הגוף ואופן תפקודו. לפיכך הוא מומלץ גם לכל אדם המעוניין לרכוש ידע בנושאי עזרה ראשונה, ובמיוחד למי שעלולים להידרש להגיש עזרה ראשונה במסגרת עיסוקם, כגון: אנשי שירתי הצלה – שוטרים, כבאים ואנשי ביטחון; וכן מצילים, פועלים במפעלים ובמעבדות, מורים, גננות ונהגי רכב ציבורי.
אלו נושאים מכוסים בספר? הספר מטפל במגוון רחב מאוד של מצבים הדורשים הגשת עזרה ראשונה דחופה, ובכלל זה: מצבי חירום חבלתיים – השכיחים בשדה קרב, בפיגועים, בתאונות דרכים ובתאונות עבודה; מצבי חירום רפואיים – כגון התקפי לב, התעלפויות ומצבי מצוקה נשימתית; מצבי חירום סביבתיים – כגון מכת חום וקור, פגיעות בעלי-חיים ותאונות צלילה; מצבי חירום בנשים – כגון קבלת לידה; ומצבי חירום בילדים ובתינוקות.
המוסד שעומד מאחורי הספר. הספר נכתב והופק במסגרת פרויקט משותף לחיל-הרפואה של צה"ל ולמרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח). מט"ח הוא מוסד ללא כוונת רווח, שהוקם על-ידי קרן רוטשילד בשנת 1971. מטרתו לתרום לשיפור דרכי ההוראה והלימוד בישראל באמצעות פיתוח, הפעלה והערכה של מערכות למידה המבוססות על טכנולוגיות חדישות.