שני יומנים 1973 - יד שניה
לידיו של ג’קי חוגי נפל אוצר: יומן שכתב חייל מצרי ונמצא בחווה הסינית במלחמת יום כיפור. היומן כתוב בכישרון עצום, והוא שכיית חמדה אמנותית, שכן בין הרשימות המתארות את ההמתנה למלחמה ואת מורא הקרבות, כמו גם את נפשו של החייל, פזורים איורים יפהפיים של המצרי הצעיר והמוכשר. לוחמי צה”ל בחווה הסינית מצאו את היומן ואחד מהם, חייל מילואים מירושלים שבעצמו כתב יומן אישי בימי המלחמה, לקח אותו לביתו ושמר עליו לצד יומנו שלו. ליבת הספר היפהפה והמיוחד במינו שלפניכם היא זיכרונותיהם של שני החיילים — המצרי והישראלי — ששירתו משני צדי המתרס במלחמה ההיא. אלא שזה לא כל הסיפור. לבקשתו של החייל הישראלי, יצא המחבר למסע חיפוש אחר הכותב המצרי. כל מה שידע עליו הוא שמו הפרטי ועיר מגוריו. בתום המשימה, נפתח בפניו — וגם בפנינו — סיפור נוסף, המפעפע תחת דפי היומן, ומעניק להם משמעות חדשה. ג’קי חוגי, עיתונאי ופובליציסט, הוא הכתב לענייני ערבים של גלי צה”ל ובעל טור שבועי בגיליון סוף השבוע של מעריב. ספרו הראשון אלף לילה.קום תורגם לערבית, עורר סקרנות משני צדי הגבול וזכה בפרסים ספרותיים. ”יצירה אנושית, מרגשת, מרחִבת דעת ולב. קטעי היומנים ארוגים אל תוך יריעה רחבה, חוצת שנים ותרבויות, כתובה בעברית משובחת ומעוטרת בערבסקות לשוניות ההופכות מילים לתמונות, ומלחמה ואובדן - לתקווה ואמונה באדם. קראתי בנשימה עצורה, גיליתי עולמות והתרגשתי מאוד.” טלי ליפקין־שחק ”לא זוכר שאי פעם נחשפתי לעדות כה אותנטית ומרתקת של מי שלחמו מולנו. חייל מצרי, אדם, מתבטא בצורה נדירה במילים ואיורים, לא בשביל לרַצות את מצרַים הרשמית אלא כדי להעביר את מה שחש בכל רגע בחזית. ג’קי חוגי מיטיב לתת לקטעי היומן את הקונטקסט המרתק של אותם ימים.” איתי אנגל
מלחמת העולם השנייה פרצה באוגוסט 1939 בפאתי מנצ'וריה שבצפון סין, והסתיימה בדיוק שש שנים אחר כך בפלישה הסובייטית לצפון סין. המלחמה באירופה נראתה תלושה לגמרי, לכאורה, מהמלחמה באוקיינוס השקט ובסין – אבל האירועים שהתרחשו בשני צדדיו המנוגדים של העולם השפיעו רבות אלה על אלה. גדול האסונות בהיסטוריה, שחבק עולם ומלואו באמת ובתמים, השפיע על השקפות הדורות הבאים ועל תפיסותיהם יותר מכל עימות אנושי אחר. בכישרון מספר־הסיפורים שלו, שעשה את "סטלינגרד", את "נפילת ברלין" ואת "הפלישה לנורמנדי" לרבי־מכר בינלאומיים, מכנס אנטוני ביוור יחדיו את כל היבטיה של מלחמת העולם השנייה בדרך חדשה לגמרי. בהסתמך על הניתוחים ועל המחקרים העדכניים ביותר, ובכתיבה בהירה ומלאת רגש, הוא מצרף את חלקי התמונה המלאה אלה לאלה בסיפור עלילה מרתק המשתרע מצפון האוקיינוס האטלנטי אל דרום האוקיינוס השקט, מערבות הצפון המושלגות ועד מדבריות אפריקה הצפונית והג'ונגלים של בורמה, מהאיינזצגרופן של הס"ס בשטחים הכבושים, עבור בגדודי העונשין שאליהם גויסו אסירי הגולאג וכלה באכזריות שלא תיאמן של מלחמת סין–יפן. הכרעות מוסריות הן הבסיס לכל דרמה אנושית, ושום תקופה אחרת בהיסטוריה לא העמידה דילמות גדולות יותר – למנהיגים ולפשוטי־העם – ולא סיפקה דוגמאות שכאלה לטרגדיות אישיות והמוניות, לשחיתות הפוליטיקה של הכוח, לצביעות אידיאולוגית, לשיגעון הגדלות של מצביאים, לבגידה, לפרוורסיה, להקרבה עצמית, לסדיזם בל־ייאמן ולנדיבות בלתי־צפויה. הגם שיריעת סיפורו של ביוור היא הגדולה ביותר שבגדר האפשר, בשום פנים אין הספר מתעלם ממנת חלקו של האדם הפשוט, חייל או אזרח, שחייו נשחקו עד דק בידי הכוחות האדירים שפרקו כל רסן במלחמה הנוראה ביותר בהיסטוריה.
המחיר שלנו:
65
₪
ספר זה בא למלא חיסרון, שהורגש זה מכבר, בחיבור מקיף ומפורט ביותר על מלחמת העולם הראשונה. הספר כולל את הרקע למלחמה, ברירות פוליטיות וצבאיות בין המדינות, התנהגות המנהיגים, מחבר הספר חיבר את ההיסטוריה הבריטית הרשמית על המסע לכיבוש ארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה. בהיותו קצין במחלקת ההיסטוריה במטכ"ל הבריטי היה בקיא ביותר במסמכים הנוגעים למלחמה בכל הזירות.עם תום שירותו הצבאי החזיק בקתדרה להיסטוריה צבאית רבת היוקרה של אוניברסיטת אוקספורד באנגליה.
המחיר שלנו:
58
₪