הי חילוניות? מה זה אומר בעצם "שמאל" או "ימין" ולמה המרכז מרגיז את שניהם? למה הכי כדאי שנשנא אחד את השני? האם הפוליטיקאים עובדים בשבילנו או שאנחנו עובדים (כמו חמורים) בשבילם? אם משגיח כשרות מטעם ש"ס בנתיבות הוא ישראלי, נדל"ניסט מסביון הוא ישראלי, דויד גרוסמן הוא ישראלי ו"הצל" הוא ישראלי – אז מה זה בדיוק ישראלי?
בשנתיים האחרונות מסתמן יאיר לפיד כמועמד מוביל לראשות הממשלה. כפוליטיקאי פעיל הוא לוקח כאן סיכון לא קטן: תמיד יהיה מי שיכעס, מי שיסובב נגדו איזה משפט, מי שיוציא ציטוט מהקשרו כדי להסב לו נזק.
אולם זהו סיכון כדאי, מפני שבמסע אל העתיד אנחנו מקבלים הזדמנות נדירה להציץ לתוך עולמו הפנימי והערכי של אחד הפוליטיקאים הבכירים בישראל מעבר ל־15 השניות הרגילות שמקציבה לנו התקשורת. מדובר בניסיון שאפתני לשנות את הדיאלוג הישראלי. יו"ר "יש עתיד" קורא לנו להניח בצד את הציניות ולנסות לדבר ולחשוב מעבר לגבולות הקבוצה או השבט שאליהם אנחנו משתייכים.
במסע אל העתיד לפיד צולל אל הנושאים הבוערים של חיינו: החל בדת ומדינה והסכסוך הישראלי־פלסטיני, עבור בצורך לשנות את שיטת הממשל והיחסים עם בית המשפט העליון, ועד למצוקות מעמד הביניים ולדרך שבה אפשר לעצור את שחיקת השכר ולשפר את מצבן של השכבות החלשות.
בכל הנושאים האלה הוא משרטט את דרכו של המרכז הישראלי המתון, הפרגמטי, זה שאינו נצמד לאידיאולוגיות מיושנות וקיצוניות אלא מכיר בכך שהמציאות מורכבת והפתרונות ברוב המקרים מעשיים ולא מושלמים. מה שמחבר בין כל הנושאים העולם בספר הוא שאלת יסוד שהפוליטיקה הישראלית מתעלמת ממנה דרך קבע: איפה אנחנו רוצים להיות בעוד חמש שנים ואיך נגיע לשם?
ח"כ יאיר לפיד, 53, נשוי לליהיא, אב לשלושה, יו"ר מפלגת "יש עתיד". בממשלה ה־33 כיהן כשר האוצר והיה חבר בקבינט המדיני־בטחוני.
זהו ספרו השנים־עשר. ספריו הקודמים כיכבו במשך חודשים ארוכים ברשימות רבי־המכר. מסע אל העתיד מורכב מסדרת מאמרים שנכתבו במיוחד, ואלה מצטרפים למאמרים ולנאומים של לפיד מחמש השנים האחרונות.
יותר מכול, הספר הזה הוא קריאה לפעולה: השאלה איך תיראה ישראל בשנים הקרובות תלויה בכל אחת ואחד מאיתנו. אז מה אתם מתכוונים לעשות בעניין?