ספר זה מיועד לכל אוהב ירושלים המבקש להכיר וללמוד פרק חשוב, הידוע אך למעטים, על־אודות דמותה הפיזית של העיר. הבנייה הערבית, הן המוסלמית והן הנוצרית, כוללת בנייה כפרית פשוטה וצנועה ובנייה עירונית מפוארת ומסוגננת; לבנייה זו חלק נכבד בקביעת דמותה של העיר שמחוץ לחומות.
בעזרת למעלה מ-600 רישומים, צילומים ומפות יכול הקורא ללמוד, לגלות ולחשוף את ערכיה הארכיטקטוניים של העיר. עם הקריאה בספר מתרגלת העין הלא-מאומנת להתמקד בפרטים ארכיטקטוניים קטנים, שצירופם למכלול אחד יוצר את איכותה החוותית המיוחדת של העיר.
בספר מובאת סקירה העוסקת בהיבטים הפוליטיים, החברתיים, הדתיים, האתנוגרפיים, הכלכליים והטכנולוגיים שהשפיעו על צורת התכנון והבנייה וכן בהשפעת סגנונות בנייה מקומיים וזרים על הבנייה הערבית. בספר מסלולי סיור ארכיטקטוניים־היסטוריים, המאפשרים למסייר ברגל. או ל"מטייל בכורסה", ללמוד באופן שיטתי את צורות הבנייה הערבית, מן התכנון הכולל ועד לפרט הארכיטקטוני הקטן ביותר.
ספר זה הוא השני בסדרה "אדריכלות בירושלים תקופות וסגנונות". שתכליתה לתאר ולנתח את סגנונות הבנייה השונים בעיר לתקופותיהם. הכרך הראשון בסדרה, שיצא לאור ב-1983, עוסק ב"שכונות ובנייני ציבור יהודיים מחוץ לחומות 1860-1914".
בשלבי מחקר ועיבוד שונים נמצאים שלושת הכרכים הבאים: "בנייה נוצרית־אירופית 1918-1860", "שכונות ומבנים בתקופת המנדט 1948-1918" ו"שכונות המגורים והבנייה הציבורית־ממלכתית מ-1948".
יש לקוות שבאמצעות ספרים אלה תתחוק ההכרות הבלתי'אמצעית של הציבור עם סביבתו הבנויה ותגבר המודעות לחשיבות נושא השימור הארכיטקטוני.
מתוך ההקדמה של ראש - העיר: "חשיבותו של ספר זה, הכרך השני בסדרה מקיפה המתוכננת לפרוש תמונה רחבה של התפתחות הבנייה בעיר, היא בהגברת המודעות הציבורית לחשיבותם של ערכים פיזיים המוכרים אך למעטים. ההמחשה הגראפית החזקה המעוררת את סקרנותו, עירנותו ורגישותו של הציבור עושה את ידיעת המרקם הפיזי העירוני של ירושלים לנחלת הכלל. אני מאמין, שפרסום זה ירגיל את העין הלא - מאומנת להתעניין ולהתמקד בפרטים ארכיטקטוניים קטניס שצירופם למכלול אחד יוצר את האיכות המיוחדת האופיינית לעיר. כך תהיינה אמות - המידה להערכת איכותם הארכיטקטונית של בניינים יחידים ושכונות שלמות ברורות יותר ותאפשרנה לנו להיעזר בהן בבחינת הצעות תכנון לשימורם או להריסתם של מרקמים קיימים." טדי קולק