אהבה, מוות וזעם: לוקרטיוס והריפוי האפיקוראי של התשוקה
כפי שאין ערך בתרופה שלא מרפאת את מחלות הגוף, כך, לדעת הפילוסוף היווני אפיקורוס, אין ערך בפילוסופיה שלא באה לרפא את נפש האדם. ספר זה מביא את פרשנותה המקורית של הפילוסופית מרתה נוסבאום (Nussbaum) לתורת אפיקורוס כפי שהיא נמסרת בפואמה האפית 'על טבע היקום' של המשורר הרומי לוקרטיוס. נוסבאום מתמקדת ביחס של אפיקורוס לתשוקות הארוטיות, לפחד מהמוות ולזעם ומצביעה על מקורותיהם והשפעתם על השגשוג האישי של בני אדם והלאה על התרבות והחברה כולה. הפילוסופיה של אפיקורוס – עקרונותיה ושיטותיה – מפתיעים ברלוונטיות שלהם לחיים המודרניים, במעשיותם הישירה ובעומק הפסיכולוגי אליו הם חותרים. מרתה נוסבאום (ילידת 1947) היא פרופסור במחלקות לפילוסופיה ולמשפט באוניברסיטת שיקגו. עבודתה עוסקת בפילוסופיה יוונית ורומית עתיקה, פילוסופיה פוליטית, פמיניזם ואתיקה. כתביה מחברים בין רעיונות פילוסופיים לסוגיות אקטואליות. הגותה זיכתה אותה בפרסים רבים, בהם פרס קיוטו לאמנויות ופילוסופיה ופרס ברגרואן לפילוסופיה ותרבות.
ספר זה הוא חיבור חדשני על משנתו של החלוץ־הפילוסוף מהעלייה השנייה: אהרון דוד גורדון . הוא מראה כיצד גורדון פיתח במשנתו חזון של מודרניות השונה מזו שהתפתחה במערב, ובוחן את יסודות חשיבתו בתחומי הדת, הצדק והמוסר, כמו גם למתח בין פרטיקולריות יהודית לאוניברסליות אנושית. החיבור חושף את הקישורים הפנימיים בין ערכים ציוניים של עבודה, התיישבות, סולידריות ושליחות לבעיית האדם כאדם בטבע, ומשכנע בטיעונו שלפי גורדון גורל העם היהודי, כגורל האנושות, תלוי בשיקום כוח החיים שנפש האדם שואבת מזיקתה עם הטבע הקוסמי. באחרית דבר מבריקה המחבר מראה כיצד חזרה לחלק מדפוסי החשיבה של גורדון עשויה לסייע בהתמודדות עם המשברים הקשים הפוקדים את החברה הישראלית על רקע טבח ה־7 לאוקטובר והמשבר החברתי־הפוליטי המתמשך.
יוסי טרנר הוא פרופסור אמריטוס במכון שכטר העוסק בפילוסופיה של הקיום היהודי. כעת הוא מפתח פילוסופיה מקורית המכוונת להתמודדות עם האתגרים הפוקדים את הקיום היהודי והאנושי בזמננו.
המחיר שלנו:
88
₪
יש ספרי מתמטיקה שמלאים במספרים. לספר הזה יש כלל אחד, הפוך לחלוטין: לדבר על מתמטיקה בלי להשתמש אפילו בספרה אחת.
זו נקודת הפתיחה, ומתוכה נברא עולם שלם שבו אינסוף מתנהג כמו יצור חי, צורות נמתחות כמו גומי, והוכחות סבוכות הן סיפורים מרתקים. אין כאן נוסחאות, רק מחשבה סקרנית, אינטואיציה והומור.
זהו מסע חוצה־ממדים לתוך השפה הכי מדויקת בעולם, שמחזיר לה את הפליאה והיופי שאולי אבדו לה בשיעורים בבית הספר. את ההרפתקה הזאת מוביל מיילו בקמן , מי שזכה לכינוי "ילד הפלא של המתמטיקה העולמית." בקמן חושב כמו אמן ומאמין שאפשר להבין כל דבר – צמחים, אהבה, מוזיקה, הכול – במונחים מתמטיים. הוא שואל שאלות שלא תמיד מובילות לתשובות, ומוכיח שאפשר להבין את קסם המתמטיקה גם בלי לדעת לפתור משוואה אחת.
מתמטיקה ללא מספרים עושה לתחום הידע המסעיר הזה את מה ש"גדל, אשר, באך" עשה לו לפני חמישים שנה – הוא מזכיר לנו שמאחורי כל תבנית ונוסחה יש מחשבה פילוסופית, מאחורי כל חוק ניצבת שאלה פתוחה, ומאחורי כל מספר, מסתתרים אינסוף סיפורים.
המחיר שלנו:
62.40
₪
ספרה של אילנה לאור, הרפתקאות תאורטיות וקליניות , מהווה הרפתקה בפני עצמה. הספר עוסק בהגדרת הטראומה, בתחושות ובתופעות המתלוות אליה, כמו למשל דיסוציאציה או אקט של חיבור וגילום בפעולה. הוא מפגיש את הקורא עם החשיבה ההתייחסותית באמצעות מצבי עצמי, רגרסיה הדדית ועוד. הרפתקאות תאורטיות וקליניות מציג המשגות תאורטיות ומקרים קליניים מפורטים אשר מנהירים לקורא מהי עבודה קלינית התייחסותית. המחברת רואה את העבודה הטיפולית כסוג של תרגום ששותפים לו המטפל והמטופל, ולכן קרבת המטפל לחוויית המטופל היא קריטית לתהליך, והשימוש בשפה פשוטה ומובנת מאפשר תהליך משמעותי.
אבל מהו תהליך כזה? כיצד נדע שהצלחנו? לשאלות אלה ואחרות מתייחסת המחברת. לאחר פתח הדבר וההקדמה על טראומה התפתחותית-התייחסותית, מובאים תשעה פרקים אשר כל אחד מהם מורכב ממאמר בנושא אחר, אבל לא מדובר באסופת מאמרים אלא בספר הממחיש התפתחות מקצועית תהליכית בתוך הטיפול ומעבר לכך. כמו כן, המילה הרפתקאות המופיעה בשם הספר מסמנת את החיוּת החיונית לכל טיפול, ואין בכך הקלת ראש ביחס למונח טראומה; נהפוכו, יש בכך אמירה ביחס לשותפות וחבירה של חוויות קושי ואובדן לצד חוויות של חיוּת מפתיעה.
ד"ר אילנה לאור היא פסיכולוגית קלינית ואנליטיקאית קבוצתית; שימשה כראשת הסניף הישראלי של IARPP- International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, וכיום היא חברת הנהלה בארגון. לאור מלמדת ומדריכה בתוכנית לפסיכותרפיה: מסלול הליבה והמסלול ההתייחסותי באוניברסיטת תל אביב, בית הספר לרפואה. לאור כותבת על התהליך האנליטי ועל טראומות התפתחותיות-התייחסותיות; מאמריה פורסמו בכתבי עת מקצועיים באנגלית ובעברית. כמו כן פרסמה שלושה ספרי ילדים: "החברה שלי ליה", "עילי והסוס המתאים" ו"הממלכה". מטפלת בקליניקה פרטית בתל אביב
המחיר שלנו:
75.60
₪