לידתה של אירופה - יד שניה
היסטוריון מבריק ורב-אנפין פורש לפנינו את הסיפור המורכב והמרתק של לידת אירופה מתוך מפולת האימפריה הרומית והמעבר אל תקופת ימי הביניים – אחת התקופות המקוריות והיצירתיות ביותר בהיסטוריה האנושית. רוברט לופז מתאר בחיוניות סיפורית אלף שנים של היסטוריה אירופית שאופיינו בריבוי-פנים: פסיפס של עמים; מיגוון אמונות בתחום הדת ועושר דעות בתחום הפילוסופיה; משטר פיאודלי; מעמד הנשים ועליית הנון-קונפורמיזם; התגבשות חדשה של אמנות וארכיטקטורה; קידמה טכנולוגית ומדעית בצד שימור עוצמת מעמדם של הסוחרים והאומנים – הכול על רקע ההיסטוריה המפורטת של ארבע המדינות המרכזיות: צרפת, איטליה, גרמניה ואנגליה. "לידתה של אירופה" זכה להכרה בינלאומית ולהערכה רבה, תורגם לשבע שפות ומשמש גם ספר לימוד באוניברסיטאות רבות בעולם. הספר משופע בציורים ואיורים – חלקם בצבע – ומפות רבות. אלה מלווים את הטקסט ומשולבים בו באופן אורגני. הספר כולל אינדקס נושאים לקסיקאלי מפורט וייחודי. ההיסטוריון רוברט לופז, יליד גנואה, נאלץ לעזוב את איטליה עם התגברות האנטישמיות ב-1939. הוא היגר לארצות הברית ושימש כפרופסור להיסטוריה של ימי-הביניים באוניברסיטת ייל בשנים 1955-1981. העמיד תלמידים רבים, ביניהם פרופ' צבי רזי מאוניברסיטת תל אביב, העורך המדעי של הספר, ופרופ' ב"ז קידר מהאוניברסיטה העברית, ששירטט דיוקן של המחבר בפתח המהדורה העברית.
קיומן של קבוצות מיעוט, וכן המתח והמאבקים בינן לבין אוכלוסיות הרוב, הינם עניין של קבע, שימיו כימי ההיסטוריה האנושית בכלל. אין תקופה היסטורית שלא היו בה מתחים מסוג זה ואין אזור בעולם שתושביו לא התנסו במאבקים כאלה. לכן, במבט ראשון מפתיע להיווכח, שרק לעיתים רחוקות טיפלו בכך היסטוריונים. רק לאחרונה, עם גיבושה של השקפת עולם הרואה בחיוב את הרב - תרבותיות בכל חברה אנושית, ועם גבור העניין של היסטוריונים בנושאים שאינם מגוייסים לחיזוקה של מדינת הלאום דווקא, הולך והופך תחום זה למרכזי. לפנינו חמישה עשר מאמרים שלוקטו ועובדו לפרסום בעקבות כנס של החברה ההיסטורית הישראלית ומרכז זלמן שזר. המאמרים שלפנינו פורשים משהו משלל האפשרויות הטמונות בחקר המיעוטים, הם מאפשרים הצצה אל עולמות נשכחים ואל מיגוון אנושי מרתק. הם רומזים על מציאותן של בעיות זהות מורכבות ולא מוכרות, ועל הקשיים החוזרים ומתגלעים של חיים הגונים בצוותא. הם מצביעים על תחום שרק מעט מאוד ממנו נחקר בינתיים, ומזמינים אותנו להמשיך ולעסוק בו, ואולי אף ליישם את מסקנותיו בשיגרת חיינו.
המחיר שלנו:
45
₪
ספרו של ויליאם דויל נחשב לסמכותי ומקיף. הוא נפתח בהכתרת לואי ה-16 ב-1774 ומתחקה אחר ההיסטוריה של צרפת דרך המהפכה, הטרור ומהפכת-הנגד, עד לנצחונו של נפוליאון ב-1802. בתוך כך מנותחות השלכותיהם של האירועים בצרפת ובאירופה כולה. דויל מראה כיצד קרה שתנועה שהחלה באופטימיות ובהתלהבות כללית הפכה עד מהרה לטרגדיה - לא רק עבור שדרות החברה השליטות, אלא עבור מיליוני אנשים מן השורה ברחבי אירופה שחייהם שובשו על ידי תהפוכות דתיות, מלחמות אזרחים ומלחמות בין-לאומיות. המהדורה השנייה של הספר עודכנה והיא כוללת סקירה ביבליוגרפית של הספרות העוסקת במהפכה הצרפתית. ויליאם דויל הוא פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת בריסטול. הוא כתב ספרים אחדים על המהפכה הצרפתית. ספרו המהפכה הצרפתית - מבוא ראה אור בעברית בהוצאת רסלינג. דויל הוא חבר האקדמיה הבריטית למדעים ועורך סדרת הספרים Short Oxford Histry of France. ספר זה, המשולב בין חומרי ההוראה בקורס המהפכה הצרפתית, מצטרף למספר גדול של כותרים שהוציאה האוניברסיטה הפתוחה בתחום ההיסטוריה.
המחיר שלנו:
59
₪