סטניסלב וינצנז (1888–1971), סופר, מסאי ופילוסוף פולני, בעל קשת רחבה של תחומי עניין הומניסטיים, בילה חלק ניכר מחייו בקרב חסידים והוצולים – אנשי ההרים של הקרפטים המזרחיים. יצירתו המונומנטלית, באחו הגבוה, היא מפעל חיים הכולל ארבעה כרכים, והיא גדושה בסיפורים של תושבי הרים אלה, מהבעל שם טוב ועד בעלי פונדק פשוטים. היא מכילה גם שבעה מסיפוריו החסידיים המרתקים. וינצנז כתב גם מסות על מגוון נושאים, שחלק ניכר מהן הקדיש לידידיו, האינטלקטואלים היהודים, להיסטוריה היהודית ולמקומות הקשורים לתרבות היהודית. באמצעות כתיבתו, שימר וינצנז את זכרו של עולם יהודי שלם שנכחד, על עושרו התרבותי, הלשוני והדתי. הוא הדגיש את הפן החיובי של הפסיפס התרבותי יוצא הדופן ששגשג באזור הקרפטים שלפני מלחמת העולם השנייה. אוסף זה, מוטיבים יהודיים, מכיל מבחר מוקפד של יצירות מתוך כלל כתביו, שאותו בחרו אשתו ובנו. הספר, שיצא לאור לראשונה בלונדון בשנת 1977, הוא הזדמנות חד־פעמית להיפגש עם עולם הרוח היהודי, ולולא נכתב, היה נידון לשכחה.
"קוראים לי גארי. אני בן שלושים ועובד כעוזר משפטי במשרד עורכי דין בלונדון... לא יהיה הוגן לומר שאני שקוף, אבל נדיר שמקדישים לי יותר ממבט אחד... בשבוע האחרון דווקא יצרתי קשר טוב עם בחורה, אבל מוקדם יותר היום זה התפוצץ לי בפרצוף."
חייו של גארי תורְן, בחור נמוך יחסית (שלושה סנטימטרים וחצי מתחת לממוצע) ובודד מאוד, שגרתיים ונטולי ריגושים. ערב אחד הוא יוצא לשתות בירה עם מכר מהעבודה בשם ברנדן, וכשברנדן נאלץ להסתלק מוקדם מהצפוי, גארי ממש לא מתעצב אל לבו ונקלע לשיחה ארוכה עם בחורה מסתורית בפאב. הוא לא קולט את שמה, אבל זה לא מפריע לו להתאהב בה. בזמן שהוא ניגש לבר להביא עוד משקאות היא נעלמת ומשאירה אחריה את הספר שקראה – תסביך קלמנטיין .
למחרת, כשמתברר לו שגורלו של ברנדן לא שפר עליו במהלך הלילה ושהוא אולי האדם האחרון שאיתו הוא נפגש, גארי מנסה לאתר את האישה המסתורית שמאוד מצאה חן בעיניו ואולי גם תוכל לספק לו אליבי לגבי מה שקרה לברנדן.
רומן ראשון ומצחיק להפליא מאת הקומיקאי הידוע בוב מורטימר .
זוכה פרס Bollinger Everyman Wodehouse לספרות קומית לשנת 2023.
"מצחיק וחכם ומתוק." – הסאנדיי טיימס
המחיר שלנו:
67
₪
משפחתה של אלי בת השבע חיה בטהראן של שנות החמישים בנוחות רבה עד למותו בטרם עת של האב, אז נאלצות אלי ואמה לעבור לדירה זעירה במרכז העיר. השתיים נמצאות במלחמת הישרדות, ואלי משתוקקת לחברה שתקל את בדידותה.
למרבה המזל, ביום הראשון ללימודים היא פוגשת את הומא מלאת שמחת החיים. בין שתי הבנות נקשרת ידידות אמיצה והן משחקות יחד, לומדות לבשל במטבח ביתה החמים של הומא, משוטטות בין הדוכנים הססגוניים של הבזאר הגדול וחולקות את שאיפתן להיות "נשים אריות" – לביאות. זאת ילדות קסומה בתקופה שלפני ההפיכה.
אולם כאשר ניתנת לאלי ולאמה הזדמנות לחזור לחייהן הבורגניים הקודמים, אלי מותירה את זיכרונות הילדות ואת חברותה עם הומא מאחור וכובשת לעצמה עמדת השפעה בתיכון הבנות הטוב ביותר בעיר.
שנים לאחר מכן, כשהומא שבה ומופיעה בעולמה של אלי, המפגש המחודש משנה את מהלך חייהן. עתה, בהתקרב נקודת הרתיחה הפוליטית באיראן, למעשה בגידה אחד יהיו השלכות עצומות.
המחיר שלנו:
67
₪