12 באפריל 1945: בעיצומה של מלחמה עקובה מדם באירופה, באפריקה ובאוקיינוס השקט, אמריקה מוכה בתדהמה בעקבות מותו הפתאומי של הנשיא פרנקלין ד' רוזוולט. בן רגע חייב סגן הנשיא, הארי טרומן – שלא ידע דבר על תוכניות המלחמה ועל פרויקט מנהטן הסודי לפיתוח פצצת האטום הראשונה בעולם – ליטול את הפיקוד לידיו ולהתמודד עם אחת ההחלטות הגורליות ביותר בהיסטוריה. הספירה לאחור 1945 מתאר את החודשים, השבועות והימים הסוערים שהובילו לרגע הטלת הפצצה האטומית על הירושימה, ב־6 באוגוסט 1945.
כריס ואלאס, העיתונאי ושדרן החדשות הוותיק (פוקס ניוז, CNN), מכניס את הקוראים לתוך ראשן של הדמויות הבלתי נשכחות שהיו שותפות למסע אל הרכבת הפצצה, כל אחת בדרכה ומסיבותיה: אלברט איינשטיין, שבדיעבד טען כי המלצתו הראשונית לבנות פצצות אטום היתה "הטעות הגדולה של חיי"; המדען הראשי של פרויקט מנהטן, רוברט אופנהיימר, והמרגלים הסובייטים שהסתננו לצוותו; קבוצת הטייסים התחרותית שנבחרה להטיל את הפצצה; ועוד רבים אחרים.
זהו סיפורו של נשיא חדש וחסר ניסיון, המתמודד עם החלטה שתשנה את העולם לעד. מסעו של טרומן ב־116 הימים האלה הוא סיפור דרמטי מרתק: החל בהלם שחש בעקבות התוודעותו לקיומה של פצצה אטומית, דרך העצות הסותרות שקיבל מגנרלים כמו דווייט אייזנהאואר וג'ורג' מרשל, וכלה במתן ההוראה הגורלית להשתמש לראשונה בהיסטוריה בנשק להשמדה המונית, שהובילה לקטל הנורא.
הספר מגולל גם את סיפור חייהם המרתק של אזרחים אמריקאים ויפנים פשוטים משני עברי המתרס, ביניהם עובדת במתקן הגרעיני בטנסי שאהובה נמצא בחזית; ילדה בת עשר מהירושימה ששרדה את הפיצוץ אך איבדה את אמה ולימים היגרה לארצות הברית; וחיילים אמריקאים שנשלחו להילחם באוקיינוס השקט והמתינו בחרדה לפקודה שתורֶה להם לפלוש ליפן.
הספירה לאחור 1945, המסופר בעוצמה, בתבונה ובאנושיות, הוא תיאור מקיף של אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בהיסטוריה המודרנית.